StatPress

Celkem:5472
Počet návštěv dnes: 63
Online:0

Tradiční horský oběd – původní recept

Bajtarský oběd

Bajtarski rućak

Dnes  vám představíme tradiční “ bajtarski ručak “ tedy  oběd (spíše hlavní chod k obědu) pocházející z horských oblastí. Vydatné jídlo horalů  je natolik rozdílné od přímořských oblastí jistě i proto, že příjemné a teplé zimy se zde příliš nevyskytují. Kuchyně se spíše přibližuje Tyrolské  kuchyni. Můžete ho vyzkoušet sami, jen pozor příprava zabere opravdu dost času. Ale ten v zimě plyne v horách pomaleji a není kam spěchat. Můžete zkusit potěšit svoje kamarády při zimní návštěvě a mezi vzpomínkami na teplou dovolenou v Chorvatsku servírovat tuto netradiční krmi.

Tradiční bajtarski oběd – suroviny:
(Porce pro 6 osob)

1 kg libového masa (vepřové)
50 dkg kysaného zelí
20 gramů fazolí
50 dkg mouky
5 vajec, 5 dl vody, sůl
20 gramů mleté slaniny
pažitka

Postup přípravy:


Večer namočíme fazole (bílé) a nejlépe po danácti hodinách je dáme pomalu vařit do trochu osolené vody. Fazole vaříme tak aby byly hodně měkké potom je slijeme a necháme stranou     Dáme vařit maso do osolené vody, po chvíli vaření přidejte zelí a vaříme ještě dvě hodiny.
Z vody, mouky, vajec a soli smícháme těsto. Nechme se stát asi 20 minut. Potom vyválíme tence na placku. V míse smícháme zelí, fazole a nasekané vařené maso, posypeme pažitkou. Zarulujeme do čistého  plátna (můžete použít alobal)  a vaříme 20 minut. Nakrájíme asi na 1 cm tlusté plátky, položí se na mísu a zalijeme osmaženou nakrájenou slaninou.
Původ receptu: Kozi Vrh – Chorvatsko.

Comments are closed.