StatPress

Celkem:5493
Počet návštěv dnes: 104
Online:0

Splitský rybí trh

  

Splitský rybí trh

 Pro většinu obyvatel Splitu je návštěva místního rybího trhu, neboli „peškariji“, zcela běžnou a pravidelnou záležitostí. Samotný trh se nachází v Marmontově ulici a je otevřen každý den od 6:30 do 14:00. Pokud trhovci nestačí vyprodat své zásoby ryb do dvanácté hodiny, snižují ceny až o 50%. Nabídka zdejších prodejců je velmi široká, nejvíce jsou však druhově zastoupeny sardinky a makrely. V budově, která se nachází uprostřed trhu, si můžete nechat od zdejšího „mistra nože“  váš rybí nákup vykuchat, očistit nebo nechat zpracovat podle vašich představ za cenu okolo deseti chorvatských kun.  

 Ryby jsou tradiční součástí místního jídelníčku, upravují se na mnoho způsobů. Mezi nejrozšířenější úpravu patří „sardinky v marinádě po dalmátsku“,  jedná se o klasický pokrm, jehož příprava je velmi jednoduchá a výsledek skvostný. Ostatně posuďte sami.  

 Suroviny:  

1 kg čerstvých sardinek
1 hlavička česneku
2 dl olivového oleje
3 lžíce vinného octa
3 lžíce nasekané petržele
1 hrst rozmarýnu (listy nedrcené)
1 lžička soli
1 lžička pepře  

 Postup přípravy:  

 1. Sardinky očistíme, zbavíme vnitřností (ne však hlavy) a osušíme. Poté je lehce potřeme olivovým olejem a posolíme, opepříme. Dáme sardinky péct do předem rozehřáté trouby (250°). Pečeme je na sucho, pár minut.  

 2. Rozehřejeme si pánvičku s olivovým olejem, postupně přidáváme vinný ocet, rozdrcený česnek, petržel a rozmarýn. Vše důkladně promícháme a pár minut povaříme.  

 3. Pánvičku odstavíme a do rozehřáté směsi vložíme sardinky. Vše necháme vychladnout a vložíme do chladničky. Ideální doba pro konzumaci je po dvou dnech, lze však nechat sardinky „uležet“ i delší dobu. Záleží jen na vašich chuťových preferencích.

Comments are closed.