StatPress

Celkem:5318
Počet návštěv dnes: 76
Online:0

Kde se vyrábí nejlepší olivový olej

200705150753_maslina.jpgJe to až k neuvěření, že za nejlepší olovový olej z 500 vzorků z celého Středomoří byl vybrán olivový olej z olivovníků pěstovaných v kraji zvaném Ravni Kotari východně od Zadaru. Tedy nikoli z olivovníků rostoucích na pobřeží či ostrovech, ale ve vnitrozemí, přiléhajícím k zadarskému přímoří.

A jeho pěstitelem není žádný z odborníků, kteří se dlouhodobě pěstováním olivovníků zabývají, nýbrž naprostý nováček, který se do tohoto oboru pustil teprve jako důchodce. Jmenuje se Milan Salama a olivovníky pěstuje jen pár let. V roce 2004 založil ve vesnici Škabrnja (východně od Zadaru) , na půdě, kterou zdědil po rodičích, nový olivový háj s 250 olivovníky tří italských odrůd. Tyto stromy přinesly první úrodu v minulém roce a hned překvapila svou mimořádnou kvalitou.

Milan Salama letos přihlásil své vzorky extra panenského olivového oleje do soutěže v rámci mezinárodního setkání výrobců olivového oleje „Maslina Split 2008“, kterého se zúčastnili výrobci ze všech zemí oblasti Středomoří, ale i výrobci z Kanady, Austrálie a Nového Zélandu.

Comments are closed.