StatPress

Celkem:5493
Počet návštěv dnes: 104
Online:0

Grappa ? chorvatská perla

Grappa

Grappa je pálenka italského původu. Tuto informaci však v Chorvatsku od nikoho nedostanete. Místní ji považují za vlastní a vnímají ji jako „národní“ nápoj, na který jsou také patřičně hrdí. Považují ji za „všelék“, „tajnou zbraň“ proti každému nepříteli. Grappa ničí bakterie, viry, ulevuje od žaludečních i svalových potíží, téměř ihned dezinfikuje otevřené rány. Ne náhodou se jí v dřívějších dobách říkávalo „aqua vitae“, tedy „voda života.“ S grappou se v Chorvatsku setkáte téměř všude, nejdůvěrněji ji můžete poznat  v menších městech, vesnicích, kde se ještě pálí v rodinných palírnách. Chorvaté používají přísloví: „pokud jste neochutnali domácí grappu, neochutnali jste grappu.“ Při družném hovoru, se sklenkou grappy v ruce si teprve naplno vychutnáte tradiční chorvatskou pohostinnost.

Grappa je název pro pálenku z vína nebo z matoliny (zbytky po lisování vína: slupky, semínka i třeba větvičky). Obsah alkoholu se zpravidla pohybuje mezi 37,5 – 60 %. Pravdou však je, že Chorvaté používají pojmenování grappa i pro pálenky, které obsahují různé příměsi (olivy, slunečnice, borovice, třešně, bylinky atd.).

Travarica se nejvíce pálí na jihu Chorvatska, mívá nazelenalou barvu a bývá velebena pro její léčebné účinky. V její chuti většinou najdete stopy mentolu, levandule, rozmarýnu, šalvěje. Má velmi nezvyklou, výraznou vůni, která vás rozhodně nenechá lhostejnými… Pokud však poskytnete krátkou adaptační dobu vaším čichovým buňkám, budete odměněni originálním, pestrým chuťovým prožitkem, který jinde nenaleznete.

Medica je jedna z nejrozšířenějších variací grappy v Chorvatsku. Svůj původ má v Istrii, ale díky své sladké chuti má své obdivovatele po celé zemi. Je vyrobena z medu a drceného včelího tmelu (propolis). Medica svoji moc dokáže dobře maskovat. Díky tomu, že je sladká se pije velmi snadno a svadí tak k podcenění své síly. Díky své chuti má ze všech variací grap nejblíže k likéru.

Loza je druh grappy, který má téměř neznatelnou vůni a velmi jemnou chuť. Její kvalita je kolísavá, záléží na správném poměru přidaných bylinek. Místní ji doporučují při zánětech dásní, bolestech zubů. Prý ani analgetika nesnesou srovnání s utišujícími účinky této pálenky.

Vilijamovka se nejvíce pálí v severovýchodní části Chorvatska. Její hlavní přísadou je hruška. V tomto kraji je velmi rozšířený i hruškový likér, který má však lehce červenou barvu a pije se s mlékem. Vilijamovka je klasický zástupce ovocných grap, plný svěží ovocné chuti a cukru.

Orahovica patří k variacím grappy, které mají blízko k likérům. Má hnědý odstín, jehož intenzita je přímo úměrná době, po kterou byly ořechy ponechány v grapě k jejímu ochucení. Tato grappa nemá příliš velký obsah alkoholu, ale o to víc má vůně. Její chuť je sladká i trpká zároveň.

Biska je poměrně raritní druh grappy, který se pálí z rostliny známé v našich krajích pod názvem „jmelí.“ Plody jmelí jsou jedovaté, ale listy obsahují mnoho látek, které se využívají v medicíně v rámci léčby epilepsie, hormonální nerovnováhy a problémy s krevním tlakem. „Pravá“ biska se pálí jen na Istrii v městečku Vrh. Legenda praví, že jen místní obyvatelé znají správný poměr bylinek pro vypálení bisky.

Grappa je chorvatský národní nápoj. Z Istrie přes Dalmácii až po Dubrovník se receptury na výrobu grappy předávaly z generace na generaci. Jak mi řekl jeden vinař u Zadaru: „pokud neochutnáš grappu, nepoznáš Chorvatsko, je v ní všechno…“

Comments are closed.