StatPress

Celkem:5481
Počet návštěv dnes: 77
Online:1

Gastronomie v Dalmácii

Dubrovnik Autor : Milan Babić

Dubrovnik Autor : Milan Babić

Pro kontinentální kraje jsou typické proslovanskými kořeny a nově i kontakty s maďarskou, vídeňskou a tureckou kuchyni. Ze surovin převládají maso a masné výrobky, sladkovodní ryby a zelenina.

Pobřežníregiony jsou charakteristické vlivem Řeků, Římanů a Ilyrů a později italské a francouzské kuchyně. Charakterizuji je různé rybí speciality (olihně, sépie, chobotnice, krevety, humři?) připravené na různé způsoby, olivový olej, pršut, ovoce a zelenina a dalmatská vína jako např. Babić, Malvazija, Prošek, Vrbnicka žlahtina a různé likéry jako např. Maraskino.

Dalmácie -Dubrovnický region

Doporučujeme zde vyzkoušet stonské slávky a ústřice, které jsou považovány za nejchutnější a nejlepší mušle na Jadranu. Z masitých pokrmů, mimo jehněčího a telecího masa připravovaného ?pod pekou? (hliněný pečící zvon) a plodů moře, je zvláštní specialitou brodet z úhořů a žab z údolí řeky Neretvy. Možná více než v jiných částech pobřeží nabízí dubrovnický region zvláštní sladkosti, z nichž jsou nejznámější ?Rožata? a ?Kotonjata? a koláče ?Mantalata? a ?Arancina?. Toto vše je doplněno nejlepšími víny jižní Dalmácie jako jsou Dingač a postup z poloostrova Pelješac, Pošip a Grk z Korčuly a Dubrovačka malvazija z Konavle.

Dalmácie -Splitský region

Ve Splitu vyzkoušejte slavnou dalmatskou ?pašticadu?, masitý pokrm, pro jehož přípravu jsou zapotřebí dva dny. Jestliže máte radši jednodušší chutě, nabízí se voňavá Viská, Forská a Komižská ?pogača?, ke kterým se výborně hodí sklenice vína Vugava a Plančić z ostrova Hvar. Jestliže se potřebujete zvlášť osvěžit, dejte si sklenici bračské nebo hvarské ?smutici? ? černého vína pomíchaného s ovčím, nebo někdy s kozím mlékem. V kraji kolem řeky Cetina a kolem Sinje, mimo ?buzary? z říčních raků jsou zde známé klobásy ?luganigy? a ?sinjští arambašići? ? malá sarma připravená z hovězího masa.

Comments are closed.